Lokale gerechten die je zeker moet proberen in Gran Canaria

 

De Canarische keuken is eenvoudig maar vol smaak, met lokale producten zoals vis, aardappelen, maïs en tropisch fruit. De gerechten weerspiegelen eeuwenoude tradities, met invloeden uit Spanje, Afrika en Latijns-Amerika.

Papas Arrugadas con Mojo

  • Omschrijving: Kleine aardappelen gekookt in zeewater of zout water tot ze 'rimpelig' worden, daarna geserveerd met mojo-saus.
  • Mojo Rojo: Gemaakt van rode pepers, knoflook, komijn, olie en azijn – licht pittig.
  • Mojo Verde: Met koriander, peterselie of munt – fris en kruidig.
  • Waarom bijzonder: Dit is hét Canarische bijgerecht, vaak geserveerd bij vlees of vis, maar ook heerlijk als tapas.

Ropa Vieja Canaria

  • Omschrijving: Een stoofgerecht met draadjesvlees (rund of kip), kikkererwten, aardappelblokjes en groenten.
  • Oorsprong: Oorspronkelijk een gerecht om restjes te verwerken, maar tegenwoordig een klassieker.
  • Tip: Vaak geserveerd in tapasvorm – ideaal om te delen.

Sancocho Canario

  • Omschrijving:Traditioneel gerecht van gezouten vis (meestal cherne, tandbaars), gekookte aardappelen, zoete aardappelen, mojo en gofio.
  • Wanneer gegeten:Vooral rond Pasen en feestdagen, maar ook in goede restaurants te vinden.
  • Smaak:Ziltig, hartig, zacht en troostrijk – pure volkskeuken.

Gofio

  • Omschrijving: Geroosterd meel (meestal maïs of tarwe), dat gemengd wordt met melk, bouillon of honing. Ook gebruikt in toetjes.
  • Cultureel belang: Werd al gegeten door de oorspronkelijke bewoners, de Guanchen. Nu een trots onderdeel van de Canarische identiteit.
  • Hoe geserveerd: Vaak als gofio escaldado (romige pap met bouillon), of als bijgerecht bij vis.

Bienmesabe

  • Omschrijving: Een zoet dessert op basis van gemalen amandelen, eieren, suiker en citroenrasp. Vaak met een bolletje ijs geserveerd.
  • Naam betekent: “Het smaakt mij goed” – en dat klopt meestal!


© Copyright 2025 - Gran Canaria Nieuws en Tips - Alle rechten voorbehouden.

Search