De Canarische keuken is eenvoudig maar vol smaak, met lokale producten zoals vis, aardappelen, maïs en tropisch fruit. De gerechten weerspiegelen eeuwenoude tradities, met invloeden uit Spanje, Afrika en Latijns-Amerika.
Papas Arrugadas con Mojo
- Omschrijving: Kleine aardappelen gekookt in zeewater of zout water tot ze 'rimpelig' worden, daarna geserveerd met mojo-saus.
- Mojo Rojo: Gemaakt van rode pepers, knoflook, komijn, olie en azijn – licht pittig.
- Mojo Verde: Met koriander, peterselie of munt – fris en kruidig.
- Waarom bijzonder: Dit is hét Canarische bijgerecht, vaak geserveerd bij vlees of vis, maar ook heerlijk als tapas.
Ropa Vieja Canaria
- Omschrijving: Een stoofgerecht met draadjesvlees (rund of kip), kikkererwten, aardappelblokjes en groenten.
- Oorsprong: Oorspronkelijk een gerecht om restjes te verwerken, maar tegenwoordig een klassieker.
- Tip: Vaak geserveerd in tapasvorm – ideaal om te delen.
Sancocho Canario
- Omschrijving:Traditioneel gerecht van gezouten vis (meestal cherne, tandbaars), gekookte aardappelen, zoete aardappelen, mojo en gofio.
- Wanneer gegeten:Vooral rond Pasen en feestdagen, maar ook in goede restaurants te vinden.
- Smaak:Ziltig, hartig, zacht en troostrijk – pure volkskeuken.
Gofio
- Omschrijving: Geroosterd meel (meestal maïs of tarwe), dat gemengd wordt met melk, bouillon of honing. Ook gebruikt in toetjes.
- Cultureel belang: Werd al gegeten door de oorspronkelijke bewoners, de Guanchen. Nu een trots onderdeel van de Canarische identiteit.
- Hoe geserveerd: Vaak als gofio escaldado (romige pap met bouillon), of als bijgerecht bij vis.
Bienmesabe
- Omschrijving: Een zoet dessert op basis van gemalen amandelen, eieren, suiker en citroenrasp. Vaak met een bolletje ijs geserveerd.
Naam betekent: “Het smaakt mij goed” – en dat klopt meestal!